Начало » » » » » » Простатит - причинители, лечение и основна информация.

Простатит - причинители, лечение и основна информация.

Автор: INLOGEDNS | 10/03/2011 01:47:00 пр.об. | 0 коментара
Основна информация за заболяването.

Простатит е възпаление на простатната жлеза, което често води до подуване или болка. Простатитът може да доведе до четири значими симптоми: болка, проблеми с уринирането, сексуална дисфункция, и общи здравни проблеми, като чувство на умора и депресия.

Простатата е репродуктивна жлеза, разположена точно под пикочния мехур и пред ректума. Тя се "увива" около уретрата, тръбата, която пренася урината от пикочния мехур. Простатата произвежда семенната течност при мъжете и по точно тази част от нея която помага за пренасянето на сперматозоидите(спермата) при еякулация.

За да се диагностицира простатит (или както също е наричан - простатна инфекция, възпаление на простатата), лекарят ще изследва урината на пациента и старателно ще прегледа простатната жлеза. За да се прегледа простатната жлеза, лекарят ще извърши ректален преглед, който включва поставяне на добре смазан пръст(лекарят е с ръкавици) в ануса, за да провери за всякакви отклонения в жлезата. Лекарят също може да вземе проба от простатната течност(секрет), която ще бъде анализирана.

Някои лекари също може да направят тест за измерване на простатния специфичен антиген(ПСА) и количеството му в кръвта на пациента. Простатитът и ракът на простатата могат да увеличат нивото на простатния специфичен антиген на пациента.

В САЩ, мъжете с склонност от заболяване от простатит са оценени на до 50%. От 5 до 10 процента от мъжете страдат от простатит във всеки определен момент, което го прави едно от най-честите урологични заболявания в САЩ, за света статистиките са сходни.

До момента, най-често срещаният тип на простатит е небактериалният хроничен простатит. Симптомите могат да включват често уриниране и болки в долната част на корема или долната част на гърба. Причините могат да бъдат стрес и нередовна сексуална активност.

Простатитът може да предизвика болка и проблеми при уриниране.

Има четири основни типа простатит:

    - Остър бактериален простатит
    - Хроничен бактериален простатит
    - Хроничен простатит / хронична болка в таза
    - Асимптоматичен възпалителен простатит

Симптомите и лечението варират в зависимост от това какъв тип простатит имате.

Признаци и симптоми:

Като цяло, симптомите могат да включват:

  -  Болка или парене при уриниране
  -  Проблеми при уриниране
  -  Често уриниране, особено през нощта
  -  Усещане на спешна нужда да се уринира
  -  Болка в слабините, долната част на гърба, коремът, пенисът, или тестисите
  -  Болка, при еякулиране

В допълнение, специфичните форми на простатит могат да причинят следните симптоми:

Остър бактериален простатит:

  -  Висока температура, втрисане
  -  Гадене

 Хроничен бактериален простатит:

  -  Кръв в семенната течност или урината
  -  Чести инфекции на пикочния мехур

Хроничeн  простатит (небактериален):

- Подобно на хроничен бактериален простатит, но без висока температура

Асимптоматичен възпалителен простатит:

- Няма видими симптоми; обикновено заболяването се открива, когато пациентът се подложи на тестове/прегледи за други зравословни проблеми.


Какво предизвиква появата на простатит?

Има няколко основни причини за появата на пpостатит:

    - Бактериална инфекция
    - Автоимунен отговор или разстроена имунна реакция,
    - Невромускулно напрежение или физическо нараняване

Допълнителни възможни причини:
  1.  проблем с пикочната киселина,
  2.  простатни камъни,
  3.  увреждане на уретрата,
  4.  рядък тумор,
  5.  рак на простатата,
  6.  доброкачествена простатна хиперплазия (не-ракови образувания на простатата),
  7.  хранителна алергия,
  8.  бактериално заразяване-инфекция,
  9.  конкретен проблем с инфекция от бактерии от род Candida,
  10.  или вирус.

Както подсказва името му, бактериалният простатит, е причинен от бактерии. Изследователите не са сигурни от какво се причинява хроничният небактериален простатит и асимптоматичнияг простатит. Травма или нараняване на простатата или проблеми с имунната и нервната системи, може да допринесе за хроничният небактериален простатит.

Какво да очаквате в лекарският кабинет при преглед от вашият лекар:

- Вашият лекар ще прегледа медицинският ви картон и ще ви попита какви са вашите симптоми. След това ще направи ректален преглед, който представлява изследване на простатата с опипване, чрез поставяне на пръст в ректума. Лабораторни тестове, включително анализ на урината, проба от спермата или кръвно изследване, също може да се направи. Вашият лекар може да ви посъветва да направите преглед при уролог (специалист, който лекува пикочните пътища).

Възможности за лечение - Лекарствени терапии

При бактериален простатит - се приемат орално антибиотици, в продължение на няколко седмици. В някои тежки случаи, може да се наложи интравенозно инжектиране на антибиотиците. Други лекарства могат да включват лаксативни, слабителни средства и болкоуспокояващи лекарства.
При хроничен небактериален простатит - в допълнение към болкоуспокояващите лекарства, алфа блокерите (които помагат за отпускане на пикочния мехур) може да също да помогнат, ако имате проблеми с уринирането. Алфа блокерите включват алфузосин (Uroxatral) и доксазозин (Cardura). Страничните ефекти могат да включват главоболие и ниско кръвно налягане.

Хирургични процедури

При тежки случаи на бактериален простатит, може да се наложи операция.

Допълнителни и алтернативни терапии

Посъветвайте се с вашият лекар за билките, добавките или алтернативните терапии, които използвате. Някои билки, хранителни добавки, както и алтернативни терапии могат да взаимодействат с конвенционалните медицински лекарства и терапии. Консултирайте се с лекар, който има опит в допълнителните и алтернативни терапии, за да намерите правилната комбинация от лечение за вас.

Хранене и хранителни добавки

Пийте много вода, най-малко 1.40 - 1.50 литра на ден. Избягвайте употребата на алкохол, кофеин и пикантни храни. 
Следните добавки могат също да помогнат:

 - Цернилтон(Cernilton), е екстракт от цветен прашец, приемат се 500 - 1000 мг два до три пъти на ден - Няколко предварителни проучвания са установили, че този екстракт на цветен прашец може да помогне за облекчаване на симптомите на хроничният простатит. Но са необходими още изследвания за ефективността на този метод.

 - Кверцетин (500 мг два пъти на ден), флавоноид антиоксидант, който се бори с възпалението, и може да помогне за намаляване на болката и симптомите на хроничният небактериален простатит. В проучване, кверцетинът е бил комбиниран с бромелаин и папаин, и така е показал още по-силен ефект. Бромелаинът и папаинът помагат на организма да абсорбира по-добре кверцетинът и също имат противовъзпалителен ефект.

 - Бета ситостерол (20 мг на ден), естествено извлечени химикали, намиращи се в различни растения, често се използва за лечение на простатит и обикновено е включен във лекарствени Формули за лечение на простатата. Въпреки това, научните изследвания липсват.

  - Цинк - Има доказателства, че цинкът може да намали уголемената простата, но учените не са сигурни дали цинкът помага за лекуването на простатит. Няколко предварителни проучвания показват че, когато цинкът се приема с антибиотици, той може да действа по-добре за намаляване на някои от симптомите на простатитът. Приемът на цинк като добавка може да доведе до дефицит на мед в организма, така че не забравяйте да се консултирате с вашият лекар, за да намерите правилната доза цинк за вас.

- Витамин С (500 мг на ден) - Въпреки че не са правени специални проучвания, за да се определи дали витамин С е ефективен срещу бактериалният простатит, някои лекари го препоръчват. Витамин С спира растежа на E. Coli, най-често срещаните бактерии, участващи в развитието на бактериален простатит.

 - Омега-3 мастни киселини (1000 - 1500 мг 1-2 пъти на ден), с течение на времето, може да помогне за намаляване на възпалението, но не се знае дали лекува простатит. Омега-3 мастните киселини могат да увеличат рискът от кървене, особено ако приемате разреждащи кръвта лекарства като аспирин или варфарин (Coumadin). Говорете с вашият лекар преди да започнете да приемате омега-3 мастни киселини.

 - Тиквените семки са използват в народната медицина за здрава простата, но не са били специално изследвани за лечение на простатит.

Билки - билколечение.

Билките като цяло са по безопасен начин да се подсили и тонизира организмът. Както при всяка терапия, трябва да се консултирате с вашият лекар, за да се диагностицира вашият проблем, преди да започнете каквото и да е лечение. Можете да използвате билки, сушени екстракти (капсули, пудри, чайове), глицериди (глицеринови екстракти), или тинктури (алкохолни екстракти). Можете да използвате тинктури самостоятелно или в комбинация, както е отбелязано.

  -  Палма-джудже (Saw palmetto, Serenoa repens, - прием 160 мг под формата на капсули два пъти на ден), проучено е неговото въздействие върху доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ), и се използва традиционно за лечение на небактериален простатит. Препоръчва се екстракт със съдържание 85 - 95% мастни киселини и стероли. Mоже да взаимодейства с някои лекарства, включително и с хормоно-заместителни терапии. Посъветвайте се с Вашият лекар преди да започнете да приемате тази билка.

 - Aфриканско сливово дърво (Prunus Africana, 75 - 200 мг на ден) - Няколко проучвания показват, че това дърво може да помогне за намаляване на  симптомите на ДПХ и на бактериален и небактериален простатит при мъжете с леко до умерено ниво на симптомите.

 - Коприва (Urtica dioca, 80 мг на ден) показва положително действие за поддържане здравето на простатата, но са нужни още проучвания.

Билки, традиционно използвани за простатит  включват:

- Мравчено Дърво - (Pau d'Arco, Tabebuia impetiginosa) - Тази билка е добре известна със положителният си ефект върху здравето на простатата, но може да бъде токсична в големи дози. Не използвайте билката, освен ако Вашият лекар не Ви каже. Нека вашият лекар определи безопасната доза за вас.

 -Хвощ (Equisetum arvense) - Също подходяща билка за простатни заболявания, но не я приимайте ако имате високо кръвно налягане или сърдечни заболявания, взимайте я само под наблюдението на лекар.

Хомеопатия

Някои от най-разпространените средства за защита, използвани за простатит са изброени по-долу.

   - Chimaphila umbellata - за задържане на урина с уголемена простата
   - Pulsatilla - за болка след уриниране, особено неволно уриниране
   - Pareira - за болезнено уриниране, особено с болезнени пристъпи
  -Lycopodium - за болезнено уриниране с червеникав седимент(утайка) в урината, особено ако са налице признаци за импотентност
   - Thuja -  ако има раздвоен поток на урината

Физикална медицина

Кегел упражненията увеличават мускулният тонус на таза. Те могат да помогнат за някои мъже за намаляване на симптомите на простатит. Тези упражнения включват стягане и отпускане на тазовите мускули за кратко. Стегнете мускулите на перинеума и пребройте до 10, след това се отпуснете и пребройте до 10. Повторете 10 пъти, и практикувайте 5 - 10 пъти дневно.

Акупунктура

Акупунктурата може да подобри потокът на урината и да намали отока и възпалението при някои мъже с хроничен небактериален простатит.

Дръжте тясна връзка с вашият лекар и следвайте указанията на назначеното ви лечение, дори ако започнете да се чувствате по-добре.

Прегледи

Мъжете трябва да си правят годишен преглед на простатата след 40-годишна възраст, дори ако нямат никакви симптоми за проблеми с простатата. В случаи с повтарящи се прояви на заболяването, може да има нужда от непрекъснато лечение с периодични прегледи.



Вашият коментар:..

0 коментара