Начало » » » » » » » » » Слепотата скоро ще се лекува чрез стволови клетки - нова надежда за незрящите.

Слепотата скоро ще се лекува чрез стволови клетки - нова надежда за незрящите.

Автор: INLOGEDNS | 9/26/2011 02:01:00 сл.об. | 2 коментара
изображение: dream designs
Лечение на слепотата чрез инжекция на стволови клетки скоро ще е реална възможност, след като Британските здравните власти одобриха плановете за първото изпитание на ембрионални стволови клетки по рода си в Европа.

Хирурзите в специализирана болница за лечение на очни болести в Лондон ще инжектират клетки в очите на 12 пациенти със дистрофия на макулата и други дегенеративни състояния на очите.

Професор Джеймс Байнбридж, хирургът, който ще ръководи тестването на безопасността на лечението, казва: "Има реална възможност,  хората с нарушения на ретината и свързаната с възрастта дегенерация на макулата, могат да се възползват в бъдеще от трансплантация на клетки на ретината. "

Ако опитите са успешни, лечението може да бъде рутинна клинична процедура в рамките на пет години, прогнозира Байнбридж.

Дистрофия(дегенерация) на макулата е генетично заболяване, което се развива в детството. То причинява прогресивна загуба на пигментния епител (RPE) на клетките, които се намират под повърхността на ретината и са от съществено значение за поддържането на здравето на светлочувствителните фоторецептори.

Изследователите се надяват да противодействат на ефектите на болестта чрез инжектиране на между 50,000 и 200,000 здрави RPE клетки в ретината.

Американската компания "Advanced Cell Technology (ACT)", съобщи за стартът на подобно изследване през юли в институтът по очни заболявания в Университета на Калифорния, Лос Анджелис.



Вашият коментар:..

2 коментара

  1. Новината е чудесна! Надявам се, че и у нас съхранението на стволови клетки ще стане нещо обичайно, цените не са толкова високи и непосилни. А и става въпрос за обезпечаване на здравето от доста болести, чийто списък се увеличава всяка година.

  2. Е това,което тук пишете е удивително постижение на човешкият ум и определено е от голяма полза за всеки един,който не може да види света, а идеална възможност това да се случи именно благодарение на стволовите клетки.Надявам се всичко да мине успешно и да успеят да създадат лек, за този проблем. Блога ви е интересен и се надявам да ни информирате за последващите успехи в тази насока.