Начало » » » » » » » Лактазна недостатъчност - какво представлява и как се лекува?

Лактазна недостатъчност - какво представлява и как се лекува?

Автор: INLOGEDNS | 9/03/2011 11:35:00 сл.об. | 0 коментара
За щастие лактазната недостатъчност се лекува сравнително лесно. Лечението не може да стимулира тялото да произвежда по-големи количества от ензима - симптомите обаче могат да бъдат контролирани чрез диета.

Не е необходимо да избягвате напълно лактозата („млечната захар") - от значение обаче е какво количество и какъв тип млечните продукти приемате. Така например един човек може да има оплаквания след изпиването на една малка чаша мляко. Друг може да изпие цяла чаша, без да се почувства зле, но не може да изпие две чаши. Трети може да понесе сладолед и сирене, но не и други млечни произведения и т.н.

Оптималният диетичен контрол на лактазната недостатъчност зависи от опита и обучението на всеки поотделно - сам да определи какво количество лактоза може да понесе и в какъв вид.

За тези, които не понасят дори и малко лактоза или имат проблеми с ограничаването на храните, които я съдържат, се произвеждат добавки, включващи достатъчно количество от липсващия ензим. Изписват се без рецепта и помагат на хората с такъв дефицит да смилат в максимална степен лактозата в храната. Таблетките се приемат едновременно с млечните продукти. Лактазни ензими съществуват и под формата на сироп.

Прибавянето на няколко капки от него към млечните храни разгражда съдържащата се в тях лактоза. Така продуктът се усвоява пълноценно, без да предизвиква оплаквания от стомашно-чревен дискомфорт.

Млякото и млечните произведения са основен източник на градивни компоненти и калций в диетата на занимаващите се със силови спортове хора. Калцият е есенциален (незаменим) за растежа и възстановяването на костните структури през целия живот на човека. Намаляването на количеството му с храната може да доведе до чупливост на костите и нарушаване на растежа им.

 Предвид това хора с лактазна недостатъчност могат да очакват подобни проблеми поради необходимостта от ограничаване на млякото и млечните произведения в храната им, така че необходимият калций трябва да се набавя от алтернативни източници - зеленчуци (особено богати на него са броколите, зелето), ядлива с костите риба (например сардини) и др. От таблицата може да се ориентирате за съотношението между калция и лактозата при отделните храни, в това число и при различните млечни произведения.

Нови проучвания сочат, че киселото мляко, съдържащо активни бактериални култури, може да е добър източник на градивни компоненти и калций за много хора с лактазна недостатъчност. Това важи дори когато в него има доста лактоза. Бактериалните култури, използвани за направата на киселото мляко, произвеждат достатъчно количество от ензима лактаза, необходим за разграждането на „млечната захар".

Киселото мляко е „безопасно" за хора с ензимен дефицит, защото идва предварително „смляно" от бактериите. Млечно-кисели-те бактерии произвеждат липсващия ензим и разграждат по-голямата част от „млечната захар" вместо човека. Според проведени експерименти бактериите, които трансформират прясното мляко в кисело, са два вида - Streptococcus thermophilic и най-вече Lactobacillus bulgaricus. 

Те, освен че разграждат по-голямото количество от „млечната захар" в процеса на ферментация (превръщането на прясното мляко в кисело), разграждат и повечето от достигналата до тънките черва лактоза. Трябва обаче киселото мляко, което приемате, да съдържа живи бактериални култури. Убитите бактерии няма да свършат тази работа.

Обикновеното кисело мляко има много повече живи бактериални култури в сравнение с плодовите кисели млека. Избягвайте замразеното кисело мляко - ниските температури също понижават активността на бактериите.

Ако предпочитате прясно мляко, но това ви създава дискомфорт, опитайте да го пиете с какао. При повечето хора с лактазна недостатъчност това води до намаляване на оплакванията. Предполага се, че по някакъв начин какаото повишава наличната ензимна активност с 500-600%! Ето примерна рецепта: разбъркайте 1,5 чаени лъжички чисто какао със захар (колкото ви харесва) или 3,5 супени лъжици от търговските подсладени какаови продукти на прах в чашата с мляко.

Ако предполагате, че имате лактазна недостатъчност (вижте критериите за това в миналия брой), спрете да пиете мляко и да ядете млечни произведения за две седмици. Уверете се също така, че никоя от другите храни, които употребявате, не съдържа „скрити" млечни продукти (например много от спортните добавки използват суроватката като източник на белтъчини, следователно съдържат и известно количество лактоза).

Ако през тези две седмици се почувствате по-добре и стомашно-чревните ви оплаквания изчезнат или намалеят значително, може да тествате индивидуалната си толерантност към различните млечни продукти. Изпийте чаша мляко или изяжте малко парче сирене и изчакайте 2-3 дни, за да видите какво ще се случи (това е времето, през което могат да се проявят симптомите на лактазната недостатъчност). Ако се чувствате добре, може да опитате и с по-голямо количество. 

Този принцип се отнася и за другите млечни продукти. Вашият лекар може да ви предложи и по-прецизни тестове за диагноза на лактазната недостатъчност (вижте миналия брой). Ето няколко съвета за тези от вас, които искат да запазят млечните произведения в храната си въпреки лактазната недостатъчност:

- по-добре пийте по-често и по-малко количество мляко, отколкото по-рядко и в по-големи количества.

- пийте млякото заедно с другата храна.

- пийте натурално, а не обезмаслено мляко.

- пийте млякото с какао.

- предпочитайте киселото мляко, но не и замразено или „оцветено".

- можете да прибавите към млякото таблетки, съдържащи лактаза или да използвате специални млечни продукти, в които лактозата е намалена (извлечена по специална технология).


                                      СЪДЪРЖАНИЕ НА КАЛЦИЙ И ЛАКТОЗА В НЯКОИ ХРАНИ
                             продукт
съдържание
на калций
съдържание
на лактоза
зеленчуци


чаша обогатен с калций
портокалов сок
308-344 mg
0
сардини, 90 г
270 mg
0
чаша обогатено соево мляко
200 mg
0
чаша броколи
90 mg
0
портокал, 1 среден
50 mg
0
шарен фасул, 1/2 купичка
40 mg
0
риба тон, 90 г
10 mg
0
маруля, 1/2 купичка
10 mg
0
млечни произведения


чаша обезмаслено прясно мляко
      295 mg
   11 g
купичка обезмаслено
кисело мляко
            415 mg
  5 g
сухо сирене, 30 г
270 mg
  1 g
сладолед, 1/2 купичка
85 mg
  6 g






















Вашият коментар:..

0 коментара