Омлет с белтъци - за културисти.

Автор: INLOGEDNS | 9/11/2011 03:31:00 пр.об. | 0 коментара
снимкаjlastras
Белтъците са нещо повече от бодибилдинг храна - заради протеинът в тях, без никакви мазнини, те са идеалният източник на аминокиселини. Според Джей Кътлър(професионален културист, шампион от "мистър Олимпия") белтъците са един от най-лесните за усвояване типове протеин. А колкото усвояването е по-добро, толкова по-добър е и растежът. Освен всичко те са и много удобни - въпреки че за мнозина са само за закуска, Джей често ги яде през втората половина от деня. За него те са отлична предтренировъчна храна, тъй като не се задържат дълго в храносмилателната система.

Според това как са поднесени, белтъците могат да са част или от диетата за хранене, или от диета за релеф. В основен период Джей напр. - когато иска повече калории, ги разбива с картофи или ориз; когато пък е на диета за релеф, вместо картофите слага по-нискокалорийни зеленчуци. Ето и един начин да разнообразите приема на белтъци, вместо просто да ги пиете разбити - омлетът с тях предлага добър баланс между висококачествен протеин с бавно отделящи се въглехидрати, както и добра доза витамин С заради доматеното пюре.

Съставки: купичка и половина нарязани на кубчета сварени картофи (около 150 г или един голям, или 2 малки картофа), 1/3 купичка тънко нарязан лук, 3 супени лъжици нарязани зелени чушлета от консерВа (изцедени), половин чаена лъжичка червен пипер (може и лютив), четвърт чаена лъжичка чесън на прах (или половин чаена лъжичка счукан чесън), лъжица нарязани червени чушки, 9 белтъка, около 30 г натрошено обезмаслено сирене, сол на вкус, 4-5 лъжици доматено пюре.

Приготвяне: сварения картоф или картофи нарязвате на малки парченца, намазвате тигана с малко зехтин да не загори, слагате вътре картофите, лука и чушлетата и разбърквате на средна топлина 2-3 минути, докато започнат да стават леко кафяви. Сваляте от котлона и оставяте настрана. Разбивате белтъците в шейкър (или на ръка) до хомогенна смес, добавяте солта и червения пипер и в намазан пак с малко зехтин тиган изсипвате вътре разбитите белтъци. Внимавайте сместа да е покрила равно дъното. Държите така 2 минути, след което слагате върху омлета сместа с картофите и надробеното сирене (вместо сирене може да опитате и с настърган кашкавал). Покривате и намалявате огъня на едно, като оставяте така всичко 12-15 минути. След това сервирате омлета в голяма чиния отгоре с пюрето.

Съдържание: омлетът е една порция. В нея има 330 калории, 41 г протеин, 37 г въглехидрати, 1 г Мазнини, 6 г влакна.



Вашият коментар:..

0 коментара