Начало » » » » » » » » » Лечение на язва на стомаха и шок с народна медицина.

Лечение на язва на стомаха и шок с народна медицина.

Автор: INLOGEDNS | 9/01/2011 06:04:00 пр.об. | 0 коментара
ЯЗВА НА СТОМАХА

Язвата на стомаха е заболяване, което се среща все по-често. Мъжете, и то по-младите — под 40 години, боледуват четири пъти по-често от жените. Причините за появата на язва на стомаха не са категорично уточнени. Приема се, че е резултат от наслагването и взаимодействието на различни фактори: стрес (бесен ритъм на живот, нервно напрежение, психически натоварвания, конфликти), злоупотреба с алкохол и цигари, нередовно хранене, хронични заболявания на черния и белия дроб и хормонални смущения. Напоследък зачестяват т. нар. "медикаментозни язви" — след употреба на редица лекарства.

Язва се получава, когато определени участъци от лигавицата на стомаха престанат да бъдат устойчиви на храносмилателните сокове. Тези участъци сами се „смилат" (поглъщат).

Симптомите на стомашната язва са неразположение, тежест и чувство за препълване в горната част на коремната кухина, болки (най-често под лъжичката и около пъпа), гадене, повръщане, киселини оригване. Силата на болката зависи от нервно-психичното състояние на болния и от вида на поетата храна.

Особено зле се понасят храни, които предизвикват засилена секреция на стомашна киселина, като ястия с люти подправки, пържени храни, необработени зеленчуци и животински мазнини, алкохол и кафе Страдащите от язва на стомаха трябва непременно да спазват диета която да щади стомаха и да го разтоварва.

Необходимо е да се спазват следните препоръки: храната да се сдъвква добре; храненето да става по-често и на по-малки порции; ястията да се консумират в спокойно и отпуснато състояние; храните да бъдат с умерена температура; да се избягват спиртни напитки , кафе и цигари.

Болните от язва на стомаха често са склонни да „преглъщат" проблемите и неприятностите си. Те не спадат към групата на онези, които изразяват негодуванието си чрез спонтанни изблици на гняв, а напротив — преживяват мълчаливо. По този начин се създава предразположение към това заболяване. Затова всеки болен от язва на стомаха трябва да помисли дали не може да овладее заболяването чрез промяна в служебното си положение, респективно в личния си живот, ако заболяването се дължи на съществуващите проблеми.

Коприва

Чай: Една чаена лъжичка коприва (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. От приготвения по този начин чай се се пият на глътки до четири чаши на ден. Копривата е подходяща за продължително лечение, тъй като чаят може да се пие в продължение на няколко седмици.

Лечебен невен

Чай: Взима се пълна чаена лъжичка невен (за една доза), запарва се с чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. Пият се на глътки две-три чаши дневно.

Пача трева

Чай: Една пълна чаена лъжичка пача трева (за една доза), се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. Пият се на глътки по две чаши на ден.

Смесен чай

Смесват се 100 г черен оман, 50 г лечебен невен и 50 г пача трева. Една пълна чаена лъжичка от сместа (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да кисне половин минута и се прецежда. От приготвения по този начин чай се изпиват по три-четири чаши на ден.

Слез

При язва на стомаха се препоръчва супа от пресни листа на слез и ечемик. Най-напред се сварява ечемикът и след като изстине към него се прибавят прясно откъснати, измити и нарязани на дребно листа от слез.

Картофи

Сок: Суров картоф се настъргва на ситно и се изстисква. Така полученият сок се разрежда с двойно или тройно количество вода. Приготвя се непосредствено сутрин преди закуска, преди обяда и вечер преди лягане и се изпива веднага. Сокът не бива да престоява по-дълго време. Ако се приема седмици или месеци наред, сокът от сурови картофи оказва много добро въздействие при язва на стомаха.

Дървесна пепел

Ако след приемането на картофен сок киселините не изчезнат изцяло, след хранене се взима по една чаена лъжичка обикновена дървесна пепел, разтворена в малко вода. Пепелта се залива с топла вода и се изпива заедно с нея. В случай, че не разполагате с дървесна пепел, може да използвате обикновени дървени въглища, най-добре е да бъдат от липа. Натрошете ги и ги разбъркайте с малко вода, овесени ядки или други житни култури. Така дървесната пепел се поглъща лесно и неутрализира киселините. Ако болният не желае да приема пепелта по описания начин, има и друг: дървесната пепел се залива с гореща вода, оставя се малко да кисне, прецежда се и се филтрира през марля. Така получената луга се изпива и киселините се неутрализират.

Домашно средство

Три пъти дневно, преди храна, се приема сок от един малък картоф и минимум 5 мл зелев сок прибавен към супата или взет след хранене. Ако едновременно с това се взима дървесна пепел или дървени въглища и се спазва съответната диета, може да се постигне пълно оздравяване.

ШОК

Енчец (златна пръчица)

Чай: Взима се пълна чаена лъжичка енчец (за една доза), запарва се с маша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. Пият се на глътки две-три чаши дневно.



Вашият коментар:..

0 коментара