Skip to content

Лечение на високо кръвно налягане (хипертония) с народна медицина.

Кръвното налягане е високо тогава, когато превишава стойностите 160/95 мм живачен стълб. Постоянното високо кръвно налягане може да увреди сърцето, кръвоносните съдове или вътрешните органи. В началото организмът се стреми да компенсира повишаването на налягането, ето защо заболяването се проявява постепенно. Повечето хора в началото не забелязват нищо. Постепенно започват да се оплакват от главоболие и отслабване на издръжливостта; получават сърцебиене, не могат да заспиват и понякога имат пристъпи на задух. Кръвотеченията от носа, нарушеното зрение, както и пристъпите на стенокардия също могат да бъдат признаци на високо кръвно налягане.

Понякога причина за високото кръвно налягане е хронично заболяване на вътрешните органи, наиример на бъбреците (при една пета от пациентите), нарушения на обмяната на веществата, съдови заболявания, атеросклероза, подагра, диабет, склонност към затлъстяване. Жените са особено податливи към повишаване на кръвното налягане по време на климактериума. Едва след като се изключат със сигурност тези заболявания, може да се говори за диагноза „високо кръвно налягане” като болест.
Причините за появата на т. нар. „същинско кръвно налягане” не са точно установени (известни са само в 10% от случаите). Заболяването настъпва обикновено след 40-50 годишна възраст и засяга по-често жените. Счита се, че влияние имат наследствената предразположеност към заболяването и околната среда. Известно е, че употребата на големи количества готварска сол влошава състоянието на склонни към високо кръвно налягане хора. Излишните килограми също много често са предпоставка за високо кръвно налягане. Повече от 50% от хората, страдащи от това заболяване, са с наднормено тегло. Поради незабележимата поява и постепенното привикване към заболяването, при много пациенти високото кръвно налягане се открива едва при рутинни прегледи.
Заболяването е важен рисков фактор за редица сърдечни заболявания, наред с тютюнопушенето и наднорменото тегло. Така се образува един „дяволски кръг”, който може да завърши с инфаркт на сърцето.
При високо кръвно налягане се налага отказ от кафе и цигари, а също и ограничаване на консумацията на мазнини и сол. Трябва да се избягва и голямо физическо натоварване. Наднорменото тегло трябва непременно да се нaмали чрез подходяща диета. Препоръчват се чайове от маслинени листа, бял имел или чесън. Ограниченията трябва да се спазват и след нормализиране на кръвното налягане.
Ранното установяване на заболяването е особено важно, тъй като в противен случай съществува опасност да настъпят изменения в кръвоносните съдове, сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт.
Бял имел
Чай: Една препълнена чаена лъжичка билка (за една доза) се накисва в продължение на 12 часа в чаша студена вода. Извлекът се загрява и се прецежда. Пият се на глътки до три чаши чай на ден. За по-голямо удобство дневната доза може да се налее в предварително затоплен термос.
Бял ( обикновен) равнец
Чай: Една препълнена чаена лъжичка билка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пият се на гладно две, три чаши чай дневно.
Обикновен глог
Чай: Една чаена лъжичка глог (използват се листа и цветове) се запарва с една чаша гореща вода, оставя се да престои половин минута и се прецежда. Пият се на глътки по две чаши чай дневно. Екстракт: Равни количества прясно откъснати листа и плодове от глог се поставят в стъклено шише и се заливат с 38 — 40 % житна ракия. Шишето се оставя да престои на топло най-малко две седмици. От така получения екстракт се взимат от четири до десет капки дневно.
Полски хвощ
Чай: Една препълнена чаена лъжичка с дрога (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута и се прецежда. Пие се на глътки, най-малко по една чаша дневно.
Овчарска торбичка
Чай: Една препълнена лъжичка билка (за една доза) се запарва с чаша гореща вода, оставя се да престои 1/2 минута, прецежда се и се пие на глътки. Пият се по две чаши чай дневно.Овчарската торбичка има много добър ефект за нормализиране на кръвното налягане, защото не само повишава ниското, но и понижава високото кръвно налягане.
Плавун
Билкова възглавница: Подходяща е, когато високото кръвно налягане се дължи на бъбречно заболяване. Калъф за възглавница с подходяща големина се пълни със 100 до 300 г изсушен плавун. Загрява се във фурна и се поставя в областта на бъбреците. Оставя се през цялата нош. По-ефикасно е, ако се използва пресен плавун.
Оризова диета
Диетата с натурален ориз е много подходяща за регулиране на кръвното налягане. Трябва да се използва натурален ориз, защото той гарантира пълноценното снабдяване на организма с всички важни хранителни съставки по време на диетата, докато диета с белен ориз може да доведе до липса на някои от нужните вещества. Причината е в това, че натуралният ориз съдържа 9,5 пъти повече минерални вещества от беления натурален ориз. При последния се отстранява не само външната целулозна обвивка, а и много ценната за правилното хранене “сребърна ципа” и зародишът. Натуралният ориз повишава стойностите на ниското кръвно налягане и понижава тези на високото. Дори без приемане на допълнителни хранителни вещества, диетата с натурален ориз, извара и салати е достатъчно добро средство за регулиране на кръвното налягане.
Домашно средство
Напоява се малка хавлиена кърпа със студена вода, но така че да е влажна, без да капе и се полага за през нощта върху сърдечната област. Покрива се с парче найлон и суха кърпа, за да се запази топлината.
Домашно средство
Изпитано домашно средство е и газенето във вода. Започва се с потапяне на всеки крак в студена вода но 15 пъти. С течение на времето газенето се увеличава до 30 пъти, след което постепенно се намалява отново до 15.
Добър ефект има и ходенето по роса, и газенето с боси крака в росна трева.

1 thought on “Лечение на високо кръвно налягане (хипертония) с народна медицина.”

  1. Медицински Пиявици – цена 7лв на пиявица. Ексресна куриерска доставка на следващият ден до дома ви. Инструкции за ползването им в домашни условия и необходимите грижи за тях, са включени с първата ви поръчка. Тел: 0988979306 / Email: jeliomir@abv.bg или на PIQVICI.BG Доказан ефект при високо кръвно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *