Начало » » » Манията за чистота е форма на психоза.

Манията за чистота е форма на психоза.

Автор: INLOGEDNS | 7/24/2011 12:51:00 пр.об. | 0 коментара
Ако сте обсебени от темата за чистотата и изрядността на дома ви, добре е да се обърнете към специалист, който да определи какво е вашето психическо състояние, съветват експерти. Според тях манията за чистота е не просто част от възприятията на човек, а израз на прикрита невроза, а в някои случаи дори на психоза. 

Когато една домакиня до такава степен се е вманиачила на тема чистота, че дори изпитва вина, когато не почиства дома си основно по няколко пъти в месеца например, това е знак за сериозно разстройство, към което трябва да се подходи с разбиране и да се потърси компетентна помощ. 

С особена сила тези отклонения важат за жените в напреднала възраст, които имат изграден и наложен стил на живот и отношение към чистота. Върху тя ното усещане и състояние каквито и да било терапии трудно биха повлияли, тъй като те са възприели ролята на вечен съблюдател за реда и чистотата в дома, на който никой няма право да се противопоставя. 

В повечето случаи дамите, които страдат от подобна форма на невроза, предпочитат върху техните плещи да падне цялата отговорност по почистването на дома, защото никой друг не е в състояние да го свърши толкова добре, колкото те самите. Останалите обитатели са задължени обаче да спазват наложеният ред и да не роптаят.
източник: lekar.bg



Етикети/ключови думи: ,

Вашият коментар:..

0 коментара