Начало » » » » Какво провокира хроничния гастрит?

Какво провокира хроничния гастрит?

Автор: INLOGEDNS | 7/23/2011 03:52:00 сл.об. | 0 коментара
Причините за възникване на хроничен гастрит са: нарушения в хранителния режим, дълги интервали между отделните хранения, консумирането на суха храна, употребата на гореща и груба храна, злоупотребата с подправки и т.н. За развитието на болестта помага и неконтролираното приемане на определени лекарства, особено на тези, които съдържат салицилати и глюкокортикоиди. Хроничен гастрит може да се развие и вследствие на някои други заболявания. 

При децата най-често се среща алергичният гастрит - реакция към определени вещества. Няколко минути или часове след попадането на алергена в организма детето става неспокойно и може да се появят виене на свят, конвулсивни болки или тежест в областта над стомаха, горчивина в устата, оригване, киселини, пoвръщане. В случай на съмнение за хранителна алергия се препоръча воденето на така наречения хранителен дневник, с цел да се определят храните, които предизвикват заболяване. Най-често алергични реакции може да се получат след консумацията на мляко, яйца, риба, шоколад, цитрусови плодове, домати, мед, ягоди, раци, кафе и др. 


При пациентите, страдащи от хроничен гастрит, се наблюдават влошаване на апетита, усещане за неприятен вкус в устата, оригвания с вкус на кисело, понякога на гнило, гадене, подуване на корема и къркорене в стомаха, склонност към диария.
 Коремната болка е тъпа и се усилва след хранене, рядко се проявява като остра, със спазми. Появяват се признаци на дефицит от витамини, особено от група В (напуквания в ъглите на устата, лющене на кожата, косопад, чупене на ноктите). Често се появява бял или жълто-бял налеп по езика с отпечатъците от зъбите по страничните му повърхности. Като цяло общото състояние на здравето е влошено.   
източник: lekar.bg



Етикети/ключови думи: , ,

Вашият коментар:..

0 коментара