Начало » » » » » Сокът от нар - полезен при пациенти на хемодиализа.

Сокът от нар - полезен при пациенти на хемодиализа.

Автор: INLOGEDNS | 7/23/2011 03:15:00 сл.об. | 0 коментара
нар

Приемът на сок от нар - поне няколко чаши на седмица, е свързан спонижен риск от инфекция при пациенти на хемодиализа. Инфекциите са втората по честота причина за смърт сред тази популация. Това сочат резултатите на израелско проучване, представено на годишната среща на Американското Дружество по Нефрология.



Израелските лекари използвали продукт от нар, маркетиран от Naturafood. Тази марка била избрана заради най-високото съдържание на полифенолови антиоксиданти. Изобщо сокът от нар съдържа едни от най-високите стойности на полифеноли, обясняват израелците.



Те предположили, че хранителният режим, богат на антиоксиданти, би бил полезен за пациентите с бъбречна недостатъчност, тъй като тази популация често има повишени нива на свободни радикали при циркулирането на кръвта в диализния апарат.

В проучването 101 пациенти били рандомизирани на смес, съдържаща или несъдържаща сок от нар. Приемът на сок от нар поне половин чаша три пъти седмично в продължение на година бил свързан с редукция на възпалителните молекули в кръвта. Била отчетена и редукция на хоспитализациите, най-вече по повод инфекции. По-конкретно бил отбелязан 40-процентно понижение на риска от първа хоспитализация и 80-процентно на риска от втора.
източник: doctorbg.com



Вашият коментар:..

0 коментара