Начало » » » » » » Съвети за осигуряване на спокоен и здрав сън във спалнята.

Съвети за осигуряване на спокоен и здрав сън във спалнята.

Автор: INLOGEDNS | 7/05/2011 03:20:00 сл.об. | 1 коментара
За да имате добър и здрав сън и за да не страдате от безсъние, е важно да се погрижите вашата спалня да е подходящо място за необезпокоявана почивка, като следвате няколко основни съвета.
Най-важният елемент в спалнята е pазбира се леглото. Ето някои неща, за които да внимавате, когато си купувате легло:
 
- Леглото трябва да е на удобна и подходяща височина, за да ви даде възможност да лягате и ставате лесно от него.
- Матракът трябва да бъде твърд, но не прекалено.
- Като общо правило леките хора се нуждаят от по-меки матраци, докато по-тежките хора се нуждаят от твърди такива.
- Важно е матракът да бъде без неравности и да бъде заменен, когато се износи. Новите, синтетични матраци, са лесно достъпни и са по-трайни, отколкото старите матраци.
 
Възглавници

Важно е възглавниците да бъдат на подходяща височина и дебелина - не много високи и не твърде тънки.
Когато спите по гръб или настрана, възглавницата трябва да поддържа врата за да се избегне натрупнане на напрежение и  трябва да следва естествената извивка на гръбначният стълб.
Една малка възглавница поставена под коленете може да намали напрежението, когато спите по гръб.
За хората, които най-вече спят по корем(което не е препоръчително и не е здравословно), възглавницата трябва да бъде много тънка.
Възглавниците също губят своята еластичност след няколко години употреба и следва да бъде заменяна периодично.
 
Аксесоари в спалнята. 

Шкафчето или етажерката до леглото трябва да бъде в достатъчна близост до него. Това ще ви позволи да достигнете лесно една книга или чаша вода, без да се протягате прекалено много.
Ако имате цифров часовник, уверете се, че сте покрили светлината идваща от него(например от циферблат или екран) или сте го обърнали на другата страна, тъй като може да попречи на сънят ви. 
Пускането на телевизор в спалнята не се препоръчва, защото излъчваната ярка светлина, бързо движещи се картини и силен шум/звук  не са благоприятни за  вашата почивка, но ако все пак ви се случва да гледате телевизия в спалнята, поставете телевизорът на удобна височина, така че вратът и гърбът ви да не са обтегнати и в неудобно положение докато гледате.
 
Прозорци и завеси.
 
Поставете на прозорците  подходящи завеси, които да блокират светлината. Това е много важно, особено ако работите в късен час (като работници нощна смяна) и  трябва да спите през деня.
Уверете се, че сте спуснали щорите по време на сън за поддържане на помещението тихо и тъмно, колкото е възможно. Ако околните нива на шум са високи, можете да използвате устройство за генериране на "бял шум" , който е неутрален и ще прикрие външният дразнещ шум, например от бръмчащ на вентилатор или климатик.

Следвайте тези съвети, за да победите безсънието.
 
И още няколко съвета.
- Изберете пастелен нюанс на стените на вашата спалня. Избягвайте червеният, тъй като той е стимулиращ цвят, а не успокояващ.
- Дръжте вашата спалня чиста и подредена. Не забравяйте да се грижите за физическото и  психическото  си здраве, за да спите като бебе!



Етикети/ключови думи: , , , ,

Вашият коментар:..

1 коментара

  1. Матрака е много важен за добрия сън и аз се убедих в това като си купихме нов матрак с мемори пяна. Наистина е много удобен. Възглавницата също е важна, но всеки предпочита различна височина. И е задължително да има плътни пердета, особено ако искате да се наспите през уикенда :)