Начало » » » » » » » Студен чай - 6 правила за приготвяне на най-добър студен чай и рецепти.

Студен чай - 6 правила за приготвяне на най-добър студен чай и рецепти.

Автор: INLOGEDNS | 7/20/2011 07:11:00 пр.об. | 4 коментара
снимка:freefoto.com
Студеният чай е любима лятна напитка, която се приготвя много лесно. Вероятно вече имате всичко нужно за направата на студен чай в кухнята си. Нужни са няколко торбички чай, вода и малко захар. Приготвянето на студеният чай у дома също ви позволява да контролирате количеството захар, което ще съдържа чаят, или  дори можете да пропуснете  добавянето на захар, тогава просто добавете малко лимон(или като изстискате пресен сок или може да добавите парчета лимон и лимонена кора) и се получава една прекрасна, освежаваща и утоляваща жаждата напитка.

1. Използвайте достатъчно торбички чай.

Когато храните се сервират студени, ароматите отслабват и се губят. По-силен чай - като жасмин или зелен чай - е по-ароматен и е необходимо да се сервира студен. Използвайте две пакетчета за всеки 3 чаши вода, за най-добри резултати.

2. Не накисвайте торбичките прекалено дълго.

Ако предпочитате чаят ви да е по-силен, използвайте повече торбички за чай, а не удължавайте времето за накисването им. Прекаленото накисване на чаените торбички ще освободи танините в чая и може да го направи горчив. За по-слаб чай, намалете времето за накисване, вместо да изваждате пакетчетата за подобряване на вкусът.

3. Добавете захар в горещата вода.

Ако подслаждане чая си, добавете захар в него докато е горещ, за да се разтворят захарните кристали. Ако предпочитате можете да използвате пчелен мед за подслаждане.

4. Оставете чаят да се охлади преди поставяне в хладилник.

Поставянето на горещ чай в хладилник, ще направи чаят мътен. Оставете чаят да изстине, преди да го съхранявате в хладилник. Ако все пак чаят стане мътен, опитайте да добавите малко вряща вода, за да го избистрите - понякога това ще свърши работа!

5. Нека да е натурален.

Не използвайте изкуствен лимонов сок. Използвайте само прясно изцеден сок от пресни лимони за най-добър вкус.

6. Консумирайте го свеж.

Студеният чай е най-добър, когато е току-що направен. Правете го само това, когато ще се пие и го дръжте най-много два или три дни. Чаят е лесен за приготвяне, така че, не се притеснявайте, ако трябва да направите още!

И една секретна съставка на студеният чай : захарен сироп. Пригответе този лесен за направа сироп от захар и го дръжте под ръка, за да подслаждате чаят си. Той се комбинира със студеният чай, много по-добре от захарта на кристали.

В мерителен съд, смесете 1 чаша (250 мл.) захар на кристали и вряща вода, докато захарта се разтвори. Получава се 1-1/2 чаши (375 мл) сироп.

Приготвяне на обикновен студен чай.

Нужни продукти

- 5 пакетчета чай
- 2 супени лъжици (25 мл) захарен сироп или мед, каквото предпочитате.

Приготвяне:

В голям съд или купа, сложете торбичките чай и 2 литра вряща вода за 5 минути. Изхвърлете торбичките след това. Добавете и разбъркайте захарният сироп (ако го използвате). Оставете да изстине до стайна температура, около 30 минути. След това сложете в хладилника за около 2 часа. Сервира се с кубчета лед.


Допълнителни съставки.


Можете да добавите и следните видове овкусен лед за да направите своят студен чай дори още по вкусен и освежаващ.


Овкусен лед. 

- Замразен плодов сок (от лимон, портокал или нар) получен, като се изсипе сокът във формички за лед и се поставя във фризер, съхранява се докато потрябва за чаят.

- Замразени плодове (като боровинки, малини, цитрусови резенчета), във форми за лед, наполовина пълни с вода се поставят плодовете и се замразяват, след това се добавя вода докато плодовете се покрият и се замразява повторно.

- Замразете билки (като листа от мента и розмарин или мащерка) чрез поставяне на листо или клонче от билката в ледени формички, наполовина пълни с вода, след това добавете още вода докато формичките се напълнят и замразете повторно.



Вашият коментар:..

4 коментара

  1. Дрън-дрън! Мноооого сте зле, щом не знаете, че чай не се вари с водата. ТОТАЛНО НЕВЕЖЕСТВО!

  2. paco1 :

    Винаги когато казвате цифра, съобщавайте и какво стои зад нея: ябълки, круши, левове, грамаж и пр. И обратното, когато казвате продукт съобщавайте цифра.
    Сега, аз от къде да знам колко вода да сложа към 250 мл. чаша пълна със захар, за да получа 375 мл. сироп?

  3. Здравейте, нека обясня със цитат:

    " В мерителен съд, смесете 1 чаша (250 мл.) захар на кристали и вряща вода, докато захарта се разтвори. Получава се 1-1/2 чаши (375 мл) сироп. "

    (250 мл.) в скоби е пояснение, че 1 чаша е равна обикновено на около 250 милилитра. За да получите 375 мл. захарен сироп трябва да добавите 125 мл. вода. 250 + 125 = 375 мл. или 375 – 250 = 125 мл.

    Между другото, се казва число или количество. Цифра е когато се споменават по единично от 0, 1, 2, 3.. до 9. Може да погледнете тук: http://www.az-deteto.bg/ima-li-razlika-mezhdu-tchislo-i-tsifra/8053/view.html

    Поздрави.