България е на 30-то място в Европа по консумация на алкохол

България е на 30-то място от 48 европейски държави по консумация на алкохол, показват данните от проучване на Световната здравна организация. Според него най-много алкохол се пие в Естония – 16 литра на човек годишно, следвана от Чехия, Ирландия и Франция – между 14 и 15 литра.
Проучването показва, че в България средната консумация на алкохол на човек е 12,4 литра на година. 45 процента от българите пият твърд алкохол, 22 процента – вино и 32 процента – бира, а една трета – не пият алкохол съобщава dariknews.bg.
Най-малко – два литра годишно – се пие в Турция и Таджикистан. Защо това е така, обясни експертът от Световната здравна организация професор Ларс Мьолер :
„Проучването на СЗО е голямо и обхваща 33 страни. Някои от тях са в Централна Азия и са предимно мюсюлмански. Разбира се, в тези страни се пие много малко. В някои страни обаче, като например средиземноморските, преди се пиеше много, но през последните 20 години консумацията намаля много. Сега начело са страни като Молдова, Естония, Чехия, Ирландия. 
Тези разлики могат да се обяснят с културните и религиозни различия, но и с политиките за контролиране на алкохолната консумация. Сега в Европа средната консумация на алкохол е 9,5 литра чист алкохол на гражданин над 15-годишна възраст. Антиалкохолната политика е много важна. Знаем коя е ефективна. Казано накратко – важни са цената, мястото на продажба и превенцията. Трябва да се обяснява защо прекалената употреба на алкохол пречи. 
Тази година Световната здравна организация ще обсъди проект на европейска стратегия за въвеждане на антиалкохолна политика, която да намали консумацията на алкохол. В България се наблюдава намаление на количеството изпит алкохол. Надявам се това да продължи и да достигнете средната европейска консумация, а това ще намали и свързаните заболявания”.
Цялото интервю с Ларс Мьолер можете да прочетете тук
 


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *